Çanakkale'yi Keşfedin



Upuzun sahil şeridi, tarihe ışık tutan müzeleri, antik çağlara dayanan ihtişamlı geçmişi ve bin yıllar geçse de değişmeyecek olan tarihi değeri ile Çanakkale, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden. Köklü tarihinden Çanakkale Savaşı'na değin, yaşadığımız topraklar için önemi oldukça büyük olan Çanakkale Anadolu'nun kuzeybatısında yer alan, Asya ve Avrupa kıtalarının topraklarında kurulu bir şehir Çanakkale. Çanakkale sokaklarında tur atmak, sahilde güneşi batırmak, geçmişin izlerini bugünle buluşturmak kuşkusuz her mevsim ayrı güzel. Ancak bu güzel şehre tarihi önemi olan bir günde gitmek, o ruhu hissetmek bir başka oluyor.


Çanakkale Merkez Gezilecek Yerler


Şehrin sahilinde onlarca kafe, restoran ve çay bahçesi dizili. İçlerinden birini seçip oturduğunuzda bir zamanlar savaş gemilerinin cirit attığı boğazı ve Gelibolu manzarasını izleyebiliyorsunuz. Hangi mevsim giderseniz gidin tatlı bir poyrazla üşüten havası tertemiz. Maviliğe bakarak kısa bir yürüyüş ve ince belli de demli bir bardak çayla şehre merhaba diyebilirsiniz. Meşhur Truva Atı, güneş saati ve müzeler de dahil birçok önemli nokta bu kıyı istikametinde.





Truva Atı


Brad Pitt'in Akhilleus adında Sparta'lı bir askeri oynadığı Troy filmini izlediyseniz, Kordon'da karşınıza çıkacak Truva Atı o filmde kullanılan atın ta kendisi. Yunan mitolojisinde destansı bir şekilde anlatılan Truva Savaşı'nı konu alan film aslında Meksika ve Malta'da (tıpkı Game of Thrones gibi ) çekilmiş. Filmde kullanılan at ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2004 yılında Japonya üzerinden Çanakkale'ye getirilmiş. Truva Atı'nın total ağırlığı 12 ton, yüksekliği de ortalama 12 metre. Truva Atı'nın bir başka replikası da Truva Antik Kenti'nde.


Bu arada filmde de anlatılan efsaneden de biraz bahsedelim; Truvalı Paris, Sparta kralının eşi Helen'i kaçırdığı için çıkıyor savaş. İki taraf kıyasıya yıllarca savaşıyor ve Paris'in dünyanın en güçlü askeri Akhilleus'ü topuğundan vurup öldürmesiyle de son buluyor. Truvalı Paris savaşı kazanıyor kazanmasına da Spartalılar artık barışalım bitsin bu kavga hediyesi olarak tahta bir at gönderiyor Truva şehrine. At tabii ki bir tuzak ve içi de Spartalı askerlerle dolu. Gece olunca attan çıkan askerler Truva'yı yakıp herkesi katlediyor.





Aynalı Çarşı


Çanakkale türküsü denince hemen akla gelir Aynalı Çarşı. Adına sebep girişindeki aynalar mıdır yoksa aynalar sonradan mı konulmuştur bilinmez ama çarşının yaşı epey eski, kapısındaki kitabede 1890 yılında Sultan Abdülhamid zamanında yapıldığı yazıyor. Gelibolu Savaşı esnasında bombalarla yerle bir olan çarşı 1967 yılında sıkı bir restorasyondan geçirilmiş ve bugünkü haline getirilmiş. Çanakkale merkez rotanızda mutlaka olması gereken bu tarihi çarşı en çok İstanbul Kapalıçarşı ile karşılaştırılsa da sadece bir sokağı kadar, yani küçük! İçeride ise hediyelik eşyalar en çok da seramik ürünler satılıyor.





Saat Kulesi


Aynalı Çarşı'dan iskeleye doğru yürürken karşınıza çıkan Saat Kulesi Çanakkale'nin simgesel yapılarından biri. Aynalı Çarşı'dan 6 yıl sonra, 1896 yılında yapılan kule aynı zamanda Sultan Abdülhamid'in saltanattaki 20. yılı anısı. Sadece Çanakkale'de değil Anadolu'nun birçok şehrindeki saat kuleleri de bu sebeple yapılmış. Çanakkale Saat Kulesi 5 katlı, saat kulenin 4. katında bulunuyor. 1. katta ise alınlığında tuğralı kitabesi olan bir çeşme mevcut. Gece ışıklı hali gündüz atmosferinden daha güzel oluyor.



Assos ve Adalar





Assos


Ayvacık ilçesinde yer alan Behramkale Köyü'ne bağlı bir antik şehir olan Assos; insanlık tarihi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Lidya, Pers, Pergamon ve Roma uygarlıklarının hüküm sürdüğü bir coğrafya olarak tarihte yer edinen Assos volkanik bir tepenin zirvesiyle yamaçlarına kurulmuş bir yerleşim yeridir. Bölgenin tek limanı olmasından, Aristo'nun burada üç yıl yaşamasına dek tarihte hem coğrafi hem felsefi bakımdan büyük öneme sahip olan Assos'tan çıkarılan taşlar vakt-i zamanında Athena Tapınağı'nın yapımında kullanılmıştır.





Bozcaada


Ege Denizi'nin ikinci, ülkemizin ise üçüncü en büyük adası olan Bozcaada, Çanakkale Boğazı'nın girişinde yer almaktadır. Troya Savaşı'nda Yunanlıların üs olarak kullandığı limanı barındıran Bozcaada 1320'li yılların sonundan itibaren Türk hâkimiyetine geçmiştir. Kumlu plajları, masmavi denizi, bağcılığı ve şarap üretimiyle keyifli bir seyahat vaat eden Bozcaada'da altın sarısı kumuyla meşhur Ayazma Plajı mutlaka görülmesi gereken, Bozcaada Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yerini alan doğal güzelliklerin başında yer almaktadır.





Gökçeada


Yüzölçümü açısından ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada, 91 kilometrelik kıyı şeridiyle muazzam bir yapıya sahiptir. Saros Körfezi'nin girişindeki Gökçeada, batısı itibarıyle da ülkemizin en uçtaki batı noktası olma özelliğini taşımaktadır. Bakir doğası, zengin aktivite çeşitliliği ve bolca huzur Gökçeada'nın alametifarikaları arasındadır. Türkiye'nin ilk ve tek su altı milli parkının yer aldığı Gökçeada'da rüzgar ve uçurtma sörfü yapmak ya da sakince yüzmek gibi alternatif tatil yollarına başvurulabilir. Gökçeada Gezilecek Yerler yazımızı okuyarak, tatil planlarınızı bu yaz için şimdiden oluşturabilirsiniz.



Şehitlikler



Çanakkale Şehitler Abidesi


Çanakkale'den feribota binerek Gelibolu'ya geçebilirsiniz. Feribotla geçerken Fatih Sultan Mehmet tarafından Bizans İmpratorluğu'na yardım gitmesini engellemek için yaptırılan Kilitbahir Kalesi'ni göreceksiniz. Gelibolu Şehitliği'ne doğru ilerleyip, 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı'nda şehit olmuş Türk askerlerinin anısına yapılmış olan Çanakkale Şehitler Abidesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Şehitlik'in en etkileyici yapılarından olan abide, kesinlikle görülmeye değer.



Seyit Onbaşı Anıtı


Rumeli Mecidiye Tabyası'nda bulunan anıt, Boğaz'ı geçip İstanbul'a varmak isteyen düşman birliklerine karşı koyan askerler ve Seyit Onbaşı anısına yapılmş. 200 kilodan fazla bir ağırlığa sahip olan mermiyi sırtında taşıyarak üç kez ateşlemiş olan Seyit Onbaşı'yı anmak için mutlaka görülmesi gereken bu anıt, Kilitbahir'in 1 km ilerisinde, yolun deniz kısmında yer alıyor. Yolun diğer kısmında ise Seyit Onbaşı'nın şehit arkadaşlarının bulunduğu Mecidiye Tabyası Şehitliği yer alıyor.



57. Piyade Alayı Şehitliği


Açık namazgah, şadırvan, anıt ve ana mezarlıktan oluşan 57. Piyade Alayı Şehitliği, Kabatepe-Conkbayırı yolu üzerinde yer alıyor. 57.Alay, savaş sırasında Anzak çıkarmasını durdurmuş ve büyük kayıplar vermiş bir alay olarak biliniyor. 57. Piyade Alayı Şehitliği de Arıburnu Cephesi'nde Anzak askerlerini ilk karşılayıp geri püskürten 57.Alay askerleri için yapılmış.



İsmetpaşa, Mercan Sk. No 41, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale

info@hotelfigen.com

+90 553 911 02 14